preskoči na sadržaj

Osnovna škola Plaški

Login
Tražilica

  

  

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Idemo u srednju!!!

Raspored zvonjenja

 

 

 

SAT
0. 8:10 8:55
1. 9:00 9:45
2. 9:50 10:35
3. 10:50 11:35
4. 11:40 12:25
5. 12:30 13:15
6. 13:20 14:05
7. 14:10 14:55
O školi

 

Povijest školstva u Plaškom

       Osnovna škola Plaški smještena je u središtu općine Plaški. Školsko područje Osnovne škole Plaški pripada općini Plaški, relativno je veliko i pokriva površinu od 158,2 km2. Škola kao odgojno - obrazovna ustanova važna je za svako mjesto pa tako i za općinu  Plaški.

       Razvoj školstva u općini Plaški "seže" u daleku 1804. godinu kada je u okviru pravoslavne bogoslovije osnovana Prva narodna škola Plaški. U drugoj polovici 19. stoljeća, za vrijeme banovanja Ivana Mažuranića, dolazi do razvoja osnovnog školstva u Plaškom. Prvi pisani trag o radu škola na području općine Plaški sačuvan je u izvješću Državne mješovite škole Nikole Tesle u Plaškom za školsku godinu 1936./1937. Dana  20. studenoga 1959. godine škola mijenja naziv u Osnovna škola “Branko Latas”, a pored matične ima i svoje područne škole: Lička Jasenica, Plavča Draga, Latin, Kunić, Blata, Janja Gora i Saborsko. Nažalost, posljedice Domovinskog rata ostavile su traga na samoj školi i području općine Plaški koje je tijekom rata bilo okupirano, a područne škole uništene. Godine 2001. Područna škola Saborsko obnovljena je sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te je započela s radom  14. siječnja 2001. godine .

       Zgrada Osnovne škole Plaški teško je oštećena u ratnom vihoru, a nakon vojno-redarstvene akcije ''Oluja'', usprkos oštećenom krovištu i dvorani,  započinje s radom 19. rujna 1995. godine.  Iako bez ikakvih nastavnih sredstava i pomagala, na čelu s ravnateljem Milom Vukovićem i 14 djelatnika punih volje i želje za radom škola je ponovno otvorila svoja vrata učenicima. Odlukom Školskog odbora 10. siječnja 1996. godine škola mijenja naziv u Osnovna škola Plaški. 

Osnovna škola Plaški – organizacija rada

       Osnovna škola Plaški dohvaća površinu od 5000m2. Unutar škole nalazi se 13 razrednih odjeljenja s pomoćnim kabinetima, školska kuhinja, školska knjižnica, športska dvorana, pomoćni kabineti nastavnika, ured ravnatelja, ured psihologa  i  prostorije tajništva škole. Nastava je organizirana u 13 učionica s pomoćnim kabinetima za nastavnike. U četiri učionice provodi se razredna nastava, a u osam učionica kabinetska nastava. U jednoj učionici organizirana je nastava za učenike posebnog razrednog odjela. Za njih je organiziran i prijevoz školskim kombijem u školu i iz škole. Početkom školske 2012./ 2013. godine na oduševljenje i zadovoljstvo svih djelatnika Osnovne škole Plaški učioničku nastavu u višim razredima zamijenila je kabinetska nastava.

       Škola zapošljava 40 djelatnika: ravnatelja, djelatnike zaposlene na ostalim poslovima (domar, kuharica i čistačice), dva stručna suradnika (psihologa i knjižničara) te učitelje razredne i predmetne nastave.

Na 1.katu,neposredno uz upravu škole, smještena je školska knjižnica , opremljena funkcionalnim i suvremenim namještajem i knjižnim fondom koji broji oko 3000 knjiga. Tijekom odmora te poslije nastave ispunjena je velikim brojem učenika koji vrijeme provode pišući domaće zadaće, igrajući razne društvene i računalne igre, gledanjem crtića, bojanjem bojanki, rješavanjem križaljki, čitanjem časopisa i slično. Za sva pitanja i nedoumice glede lektire, domaće zadaće ili seminarskih radova učenicima je na raspolaganju školska knjižničarka. U prostoriji knjižnice izvodi se i jedan dio nastave, npr. satovi srpskog jezika i kulture, pravoslavni vjeronauk te sat medijske kulture ili katoličkog vjeronauka. Njezina su vrata otvorena ne samo učenicima naše škole, već i stanovnicima općine Plaški. Tako npr. već nekoliko godina korisnici Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije koji žive na području općine Plaški, održavaju svoje radionice i predavanja u školskoj knjižnici, budući da  škola ima rampu za invalide, a knjižnica svojim smještajem u prizemlju škole pristupačna je za korisnike Udruge. Škola ima informatičku učionicu u koju se neprekidno ulažu nova sredstva i nastavna pomagala pa tako informatičkom opremom ne zaostaje od drugih škola Karlovačke županije. Informatička učionica unutar svojih prostorija ima tzv.  pametnu ploču kojom se nastavnici redovito služe unutar nastavnog procesa. Pored izborne nastave informatike, u kabinetu se održavaju i izvannastavne aktivnosti: novinarska grupa te uređenje web stranica škole.

       Športska dvorana bogato je opremljena najnovijom športskom opremom kojom se nastavnica tjelesno zdravstvene kulture služi u provedbi redovne nastave, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti. U športskoj dvorani vježbaju male gimnastičarke i stolnotenisači, a njome se tijekom kišnih dana služe i članovi naše prometne grupe koji svladavaju prometna pravila, vožnju biciklom i na taj način postaju savjesni sudionici prometa u našoj općini.

       U školi se nalazi školska kuhinja u kojoj kuharica svaki dan priprema obroke  za učenike i učitelje. Usprkos velikom broju učenika koji se hrane u školskoj kuhinji, kuharica se trudi im bar tri puta tjedno  osigurati topli kuhani i zdravi obrok. U tome joj pomažu i sami učenici koji svake godine tijekom mjeseca listopada doniraju školskoj kuhinji zdrave namirnice poput kupusa, graha, krumpira, mrkve, luka i slično.

       Izvan škole nalazi se školsko igralište opremljeno koševima za košarku i golovima za nogomet te parkiralište za osoblje, djelatnike i roditelje učenika. Iza škole nalazi se uređeni voćnjak kojeg su oformili i zasadili učenici naše škole. U njemu su posađene brojne jabuke i kruške koje sad već daju svoje plodove. Učenici redovito vode brigu o školskom voćnjaku obrezivanjem voćaka u proljeće te krečenjem i okopavanjem stabala. Ispred školske zgrade nalazi se cvjetnjak kojeg  su marljivim radom i trudom učenici i nastavnici sami uredili. Svako proljeće učenici u njemu sade nove vrste cvijeća, a tijekom godine ga plijeve, zalijevaju i održavaju te u jesen pripremaju za zimski period. Brigom o školskom cvjetnjaku i voćnjaku  učenici pokazuju svoju ljubav prema školi i njezinom okolišu. U sklopu voćnjaka postavljeno je dječje igralište sa spravama za penjanje i zabavu, omiljeno mjesto najmlađih učenika naše škole.

      Osim izvođenja redovne nastave, a u cilju zadovoljavanja različitih potreba i interesa učenika,  u školi se provodi i niz izvannastavnih i izvanškolskih  aktivnosti. Učenici su uključeni u različite grupe: mali matematičari, unikatna radionica, cvjećarska radionica, gimnastika, stolni tenis, šah, literarna grupa, dramsko - recitatorska grupa, domaćinstvo, vjeronaučna grupa, estetsko uređenje škole, glazbena radionica, prometna grupa, uređenje WEB stranice škole, pjevački zbor, eko grupa, mladež Crvenog križa i mali keramičari. Sudjelovanjem u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima potiče se stvaralačka mašta i kreativnost, a razvija se i suradnja i tolerancija prema drugim učenicima, budući da su u radionice uključeni učenici iz različitih razreda.

Škola ostvaruje izvrsnu suradnju i s Internacionalnim centrom keramike Ateljeom Janja Gora, koji za učenike osnovne škole i mlade koji žive na području općine Plaški organizira besplatne radionice za izradu keramike. Rezultat njihovog rada su i dva murala koja krase zidove naše škole.

Uloga škole u društvenom životu općine Plaški

       Osnovna škola Plaški ima veliku ulogu u društvenom životu općine Plaški. Tijekom godine škola ostvaruje suradnju s vjerskim zajednicama. Na početku svake školske godine učitelji i učenici prisustvuju svetoj misi na kojoj prime Božji blagoslov za uspješan rad, a suradnja se nastavlja i tijekom godine pri obilježavanju Dana kruha, Božića i slično. Učitelji u suradnji s roditeljima i mještanima često organiziraju različita društvena događanja poput obilježavanja Dana kruha, dočeka svetog Nikole, Božićne priredbe, Maškara, Valentinova, športskog Dana škole i drugo.

            Tako, na primjer, svake godine organizira se obilježavanje Blagdana sv. Nikole. Tada našu školu posjećuju članovi Mješovitog  pjevačkog zbora ''Bašćina'' iz Zagreba, učenici i profesori Glazbene škole u Karlovcu  te Caritas Gospićko-senjske biskupije koji svojim dolaskom uvijek razvesele učenike, djelatnike, ali i mještane općine. Na taj način omogućuju našim učenicima susret sa svetim Nikolom koji ih iznova svake godine nagradi za njihov trud i rad. Pritom učenici i njihovi roditelji uživaju u glazbenom programu učenika Glazbene škole.

            Suradnja općine i škole ostvaruje se kroz svakodnevni život i rad škole. Općine Plaški  i Saborsko subvencioniraju prehranu učenika, pomažu pri nabavi lektirnih naslova za školsku knjižnicu kao i nagrada za najbolje učenike na kraju školske godine te sudjeluje u svim događanjima i aktivnostima  tijekom godine, npr. Dan škole, sv. Nikola i sl.

Kroz redovnu nastavu, kao i sve aktivnosti koje provodi tijekom godine, škola otvara vrata svima i postaje mjesto međusobne tolerancije i prijateljstva, a roditelji imaju priliku sudjelovati u životu svoje djece i tijekom samog odgojno-obrazovnog procesa. Svojim zalaganjem, trudom i ljubavlju učitelji stječu povjerenje učenika, koji predanim radom, trudom i znanjem postaju bolji ljudi jer ''nitko nije jači od čovjeka koji zna!''

 

  

 
preskoči na navigaciju