preskoči na sadržaj

Osnovna škola Plaški

Login
Tražilica

  

  

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Idemo u srednju!!!

Raspored zvonjenja

 

 

 

SAT
0. 8:10 8:55
1. 9:00 9:45
2. 9:50 10:35
3. 10:50 11:35
4. 11:40 12:25
5. 12:30 13:15
6. 13:20 14:05
7. 14:10 14:55
vijesti
Natjecanje u brzom čitanju
Katarina Butković / datum: 8. 2. 2022. 21:16

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana čitanja naglas, 3. 2. 2022. u knjižnici se održalo natjecanje u brzom čitanju. Na natjecanju je sudjelovalo 17 učenika iz 2. i 3. razreda, a titule koje su stekli nakon natjecanja podijeljen su u kategorije: najbrži čitač, brzi čitač, dobar čitač i čitač. 


[OPŠIRNIJE]Vjeruješ li ti u Jetija?
Katarina Butković / datum: 1. 2. 2022. 13:25

Siječanj je u sklopu projekta Naša mala knjižnica obilježen čitanjem slikovnice Jeti u kojeg nitko nije vjerovao. Negdje na kraju svijeta živio je Jeti, mekan, velik i čupav. Jeti u kojega nitko nije vjerovao, pa ni on sam. Nitko osim jednog dječaka. 


[OPŠIRNIJE]Projekt Naša mala knjižnica: Zimi čitamo Medvjedovanje
Katarina Butković / datum: 14. 1. 2022. 12:44

Zimsko vrijeme je vrijeme blagdana pa smo u prosincu odlučili čitati slikovnicu koja govori o medvjeđim božićnim običajima, Medvjedovanje.


[OPŠIRNIJE]Zahvala Općini Plaški na donaciji za školsku knjižnicu
Katarina Butković / datum: 7. 12. 2021. 20:17

Općina Plaški i ove je godine osigurala financijska sredstva u iznosu od 5000 kn za nabavu novih naslova za potrebe školske knjižnice OŠ Plaški. Time je fond knjižnice obogaćen za ukupno 70 primjeraka, što lektirne, što stručne literature.


[OPŠIRNIJE]Projekt Naša mala knjižnica okupio male znanstvenike
Katarina Butković / datum: 3. 12. 2021. 18:21

Školska knjižnica i ove školske godine sudjeluje u projektu Naša mala knjižnica. Cilj je ovog projekta popularizirati čitanje među djecom te povećati dječju publiku zanimljivim aktivnostima prilagođenim njihovom uzrastu. Projekt djeci nudi knjige koje zaokupljaju svojim sadržajem te potiču na čitanje, promišljanje i društveno korisno djelovanje. Uz ukupno 6 slikovnica i knjiga, učenici dobiju i kreativne knjižice sa zanimljivim zadacima i kreativnim izazovima.


[OPŠIRNIJE]Prvašići u školskoj knjižnici
Katarina Butković / datum: 27. 10. 2021. 21:14

Primanje prvašića u članstvo školske knjižnice svakako je jedna od najljepših zadaća u okviru djelatnosti školske knjižnice. To je susret kroz koji  mališane uvodimo u magični svijet pisane riječi,  što je ujedno i  najvažnija stepenica u odgoju mladog čitatelja, koji će od toga dana razvijati vještine potrebne za cjeloživotno učenje.


[OPŠIRNIJE]RSS


 

 

Učenici sudjelovali u „Spoju na slijepo s knjigom“  

         

          2021. godina u Hrvatskoj je proglašena kao Godina čitanja. Sukladno tome, u knjižnici OŠ Plaški organizirane su brojne aktivnosti za učenike, u svrhu poticanja čitanja.  Tako su učenici 2. i 3. razreda dobili priliku  da „izađu na spoj“ s knjigom. Knjigu s kojom su „išli na spoj“ nisu mogli birati sami, već su je dobili u tajanstvenom omotu. Tek nakon što su se udobno smjestili i pripremili za „spoj“, mogli su pročitati dobivenu knjigu te javiti dojmove – je li im se knjiga svidjela, odnosno je li „spoj na slijepo“ bio uspješan. Za sudjelovanje su dobili prigodne zahvalnice i poklončiće. Učenici su s radošću obavili „spoj s knjigom“, a još se radije vraćaju kako bi podignuli novi naslov.

Doroteja Palijan, knjižničarka

 

ČITAJMO DA NE OSTANEMO BEZ RIJEČI!

 


 

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, 22. travnja u Hrvatskoj obilježavamo Dan hrvatske knjige, kao čin sjećanja na Marka Marulića koji je tog datuma davne 1501.godine u Splitu dovršio svoj čuveni spjev "Judita"

 

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.U Hrvatskoj se na taj dan u brojnim školama, knjižnicama, knjižarama i antikvarijatima već devet godina zaredom održava manifestacija Noć knjige. U okolnostimapandemije koja onemogućava održavanje kulturnih događanja ovogodišnju Noć knjigeobilježit će online programi, a svečano otvorenje Noći knjige održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i YouTube kanalu Noć knjige.Zaštitno lice ovogodišnje manifestacije Noći knjige je knjiški patuljak – Čituljak koji nas s porukom "S knjigom nisi izoliran" podsjeća na to zašto je upravo danas važno čitati.Obilježite i vi taj dan u druženju s knjigom, pročitajte nešto novo ili napišite priču ili pjesmu, oslikajte bookmarker, nacrtajte strip. I ne zaboravite, s knjigom niste izolirani!
                                                         

                                                                                                                             Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

 

Naša mala knjižnica

Ove školske godine naša škola prijavila se za sudjelovanje u jednom novom i zanimljivom projektu za poticanje čitanje. Riječ je o projektu "Naša mala knjižnica" koji se provodi u suradnji s izdavačkom kućom Ibis grafika, a u kojem sudjeluju učenici 3.razreda s učiteljicom Slavicom Modrušan i knjižničarkom Majom Knežević Djak. Međunarodni projekt, koji za cilj ima poticati kritičko čitanje od najranije dobi, također promovira vrhunska književna djela hrvatskih i stranih autora te suradnju knjižničara i učitelja, roditelja i učenika. Ove godine za projekt su odabrane knjige hrvatskih, slovenskih i
litavskih autora (Nada Horvat "Brljibanovo kazalište", Marijana Križanović "Čarobni kalendar", Iva Dužić "Bodljikava knjiga", Jana Bauer "Dingdong ", Branka Žoden"Sjeverac dječarac i patka selica" i Kestius Kasparavičius " Podvodna priča"). Tijekom radionica, u kojima im je knjižničarka čitala odabrane knjige, učenici su rješavali i zadatke u kreativnim knjižicama kojima se potiče njihovo likovno i pismeno izražavanje. Rezultat učeničkog rada je i čarobni kalendar za 2020. koji krasi pano u hodniku škole. Veselimo se povratku u školske klupe i nastavku rada na projektu, a do tada nakladnička kuća Ibis grafika omogućila je svim učenicima čitanje navedenih djela na njihovoj mrežnoj stranici https://www.ibis-grafika.hr/shop/ . Budite odgovorni, ostanite doma i zarazite se čitanjem.

                                                                                                                                                                            Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

 

 

 

Književni susret s Majom Brajko-Livaković

 

U ponedjeljak, 6. svibnja 2019. godine našu školu je posjetila suvremena hrvatska književnica Maja Brajko-Livaković. Književni susret organizirala je školska knjižničarka u suradnji s promotorom Nakladničke kuće Alfa, g. Damirom Mesićem. Susret je održan u školskoj knjižnici, a prisustvovali su mu učenici 7. i 8. razreda te Posebnog razrednog odjela B. Književnica se najprije kratko predstavila, a potom je govorila o svojim romanima i pripovijetkama, o pisanju i važnosti čitanja te je na kraju odgovarala na postavljena pitanja. Školski sat je brzo proletio, a razgovor sa spisateljicom učenicima je bio zanimljiv i poučan.

 

                                                                  Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

    


Noć knjige

Povodom manifestacije Noć knjige koja se obilježava 23.travnja 2019. godine u školskoj knjižnici organizirana je nagradna igra ''Pogodi tko sam - potraga za književnim junacima''. Natjecatelji trebaju pronaći 16 sjena književnih junaka koje su skrivene po policama i ormarima u školskoj knjižnici te navesti ime književnog junaka kojem pripada ta sjena i naslov djela u kojem se on javlja. Ukoliko se ne mogu sjetiti njegovog imena ili naslova djela, natjecateljima u pomoć može priskočiti signatura djela koja se nalazi uz svaku sjenu, a koja će im otkriti smještaj knjige na polici. Pobjednik je učenik koji točno navede sve podatke i osvoji najveći broj bodova, a u slučaju jednakog broja bodova slijedi izvlačenje sretnog dobitnika. Nagradna igra traje do kraja travnja.

Tijekom ovog mjeseca u knjižnici možete pogledati i izložbu ''Naj knjiga'' te saznati koja je knjiga u našoj školskoj knjižnici najtanja, najmanja ili najstarija. U odabiru najdraže knjige mogu sudjelovati svi učenici škole, na način da na papirić napišu ime svoje najdraže knjige i tako je preporuče i  drugim učenicima.

 

                                                                 Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

  

 

                                                                                 

           


One su male, ali su velike

 

Povodom Međunarodnog dana žena u školskoj knjižnici izložene su knjige koje su posebne po svojim glavnim junakinjama.  Hrabre, bezbrižne, domišljate, šašave, uporne - svaka od njih posebna je na svoj način.  Sadako, Ana, Alisa, Ema, Durica, Heidi.. pozivaju vas s polica školske knjižnice da  posudite  knjigu i otkrijte zašto su baš one, iako male, zapravo velike junakinje.

 


Nagradna igra ''Riječ tjedna'' povodom Mjeseca hrvatskoga jezika

 

Međunarodni dan materinskoga jezika koji se u svijetu obilježava 21. veljače, u Hrvatskoj ujedno označava početak manifestacije Mjesec hrvatskoga jezika koju je 2013. godine pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Ovom manifestacijom, koja traje sve do 17. ožujka, želi se istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata kao i upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom.

Tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika u školskoj knjižnici održava se nagradna igra ''Riječ tjedna''. Pravila igre su jednostavna: svakoga tjedna knjižničarka bira novu odabranu riječ čije značenje učenik treba pronaći u Rječniku hrvatskoga jezika, prepisati ga na listić te ubaciti u nagradnu staklenku. Značenje riječi tjedna mora biti točno prepisano. Svakog petka knjižničarka će izvući sretnog dobitnika  i nagraditi ga slatkom nagradom. Sretno!

 

                                                                                                    Maja Knežević Djak

 

 


Profesor Baltazar slavi 50. rođendan

Profesor Baltazar, simpatični znanstvenik i izumitelj, najpoznatiji stanovnik Baltazargrada, koji svojim sugrađanima rado priskače u pomoć te rješava njihove probleme uz malo mašte, znanja i stroja zavrzlamatora, ove je godine proslavio 50. rođendan. Prva od ukupno 38 epizoda tog kultnog crtanog serijala nastala je davne 1968. godine, a serija je bila gledana i izvan granica Hrvatske.

Baltazarov 50. rođendan bio je i nama povod za proslavu. Knjižničarka Maja Knežević Djak te učiteljice Slavica Modrušan i Sanja Halovanić u četvrtak, 20. prosinca 2018.g. priredile su učenicima 2. razreda cjelodnevno druženje s profesorom Baltazarom. Učenici su najprije u sklopu sata medijske kulture s učiteljicom Slavicom odgledali animirani film ''Krojač Silvestar'' i upoznali se sa likom simpatičnog profesora Baltazara. Potom im je knjižničarka Maja Knežević Djak pročitala slikovnicu ''Horacijev uspon i pad'', koja je učenicima dočarala lik profesora Baltazara u njegovoj dječačkoj dobi, dok je kao školarac smišljao u školi svoje prve izume. Nakon kratkog razgovora o pročitanom, uslijedio je najzabavniji dio dana. Učiteljica kemije Sanja Halovanić učenike je uvela u svijet znanosti i pokusa. U kabinetu Kemije za njih je priredila nekoliko zanimljivih pokusa, koji su kod učenika izazvali pravo oduševljenje jer su ih mogli samostalno izvoditi. Uz pomoć vode, prehrambenih boja, ulja i šumeće tablete najprije su izveli pokus ''Lava lampa'' ili ''Čarolija u staklenici'', potom su uz pomoć soka crvenog kupusa kojem su dodavali različite tvari (ocat, vodu, otopinu deterdženta za rublje, himalajsku sol i dr.) ispitali koje su tvari iz kuhinje kisele, a koje lužnate. Uslijedili su pokusi ''Marbling na mlijeku'' uz pomoć mlijeka, boja za hranu i deterdženta za suđe te '' Duga u epruveti'', a najviše oduševljenja izazvao je posljednji pokus ''Erupcija vulkana''. Današnji dan pokazao je da proslava rođendana može biti zabavna i bez torte i svjećica, a profesor Baltazar naučio nas je da je najveća vrijednost radovati se tuđoj sreći kao svojoj.

 

                                                                      Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

preskoči na navigaciju