preskoči na sadržaj

Osnovna škola Plaški

Login
Tražilica

  

  

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Idemo u srednju!!!

Priloženi dokumenti:
Publikacija redovni.pdf

Raspored zvonjenja

 

 

 

SAT
0. 8:10 8:55
1. 9:00 9:45
2. 9:50 10:35
3. 10:50 11:35
4. 11:40 12:25
5. 12:30 13:15
6. 13:20 14:05
7. 14:10 14:55
 

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, 22. travnja u Hrvatskoj obilježavamo Dan hrvatske knjige, kao čin sjećanja na Marka Marulića koji je tog datuma davne 1501.godine u Splitu dovršio svoj čuveni spjev "Judita"

 

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.U Hrvatskoj se na taj dan u brojnim školama, knjižnicama, knjižarama i antikvarijatima već devet godina zaredom održava manifestacija Noć knjige. U okolnostimapandemije koja onemogućava održavanje kulturnih događanja ovogodišnju Noć knjigeobilježit će online programi, a svečano otvorenje Noći knjige održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i YouTube kanalu Noć knjige.Zaštitno lice ovogodišnje manifestacije Noći knjige je knjiški patuljak – Čituljak koji nas s porukom "S knjigom nisi izoliran" podsjeća na to zašto je upravo danas važno čitati.Obilježite i vi taj dan u druženju s knjigom, pročitajte nešto novo ili napišite priču ili pjesmu, oslikajte bookmarker, nacrtajte strip. I ne zaboravite, s knjigom niste izolirani!
                                                         

                                                                                                                             Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

 

Naša mala knjižnica

Ove školske godine naša škola prijavila se za sudjelovanje u jednom novom i zanimljivom projektu za poticanje čitanje. Riječ je o projektu "Naša mala knjižnica" koji se provodi u suradnji s izdavačkom kućom Ibis grafika, a u kojem sudjeluju učenici 3.razreda s učiteljicom Slavicom Modrušan i knjižničarkom Majom Knežević Djak. Međunarodni projekt, koji za cilj ima poticati kritičko čitanje od najranije dobi, također promovira vrhunska književna djela hrvatskih i stranih autora te suradnju knjižničara i učitelja, roditelja i učenika. Ove godine za projekt su odabrane knjige hrvatskih, slovenskih i
litavskih autora (Nada Horvat "Brljibanovo kazalište", Marijana Križanović "Čarobni kalendar", Iva Dužić "Bodljikava knjiga", Jana Bauer "Dingdong ", Branka Žoden"Sjeverac dječarac i patka selica" i Kestius Kasparavičius " Podvodna priča"). Tijekom radionica, u kojima im je knjižničarka čitala odabrane knjige, učenici su rješavali i zadatke u kreativnim knjižicama kojima se potiče njihovo likovno i pismeno izražavanje. Rezultat učeničkog rada je i čarobni kalendar za 2020. koji krasi pano u hodniku škole. Veselimo se povratku u školske klupe i nastavku rada na projektu, a do tada nakladnička kuća Ibis grafika omogućila je svim učenicima čitanje navedenih djela na njihovoj mrežnoj stranici https://www.ibis-grafika.hr/shop/ . Budite odgovorni, ostanite doma i zarazite se čitanjem.

                                                                                                                                                                            Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

 

 

 

Književni susret s Majom Brajko-Livaković

 

U ponedjeljak, 6. svibnja 2019. godine našu školu je posjetila suvremena hrvatska književnica Maja Brajko-Livaković. Književni susret organizirala je školska knjižničarka u suradnji s promotorom Nakladničke kuće Alfa, g. Damirom Mesićem. Susret je održan u školskoj knjižnici, a prisustvovali su mu učenici 7. i 8. razreda te Posebnog razrednog odjela B. Književnica se najprije kratko predstavila, a potom je govorila o svojim romanima i pripovijetkama, o pisanju i važnosti čitanja te je na kraju odgovarala na postavljena pitanja. Školski sat je brzo proletio, a razgovor sa spisateljicom učenicima je bio zanimljiv i poučan.

 

                                                                  Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

    


Noć knjige

Povodom manifestacije Noć knjige koja se obilježava 23.travnja 2019. godine u školskoj knjižnici organizirana je nagradna igra ''Pogodi tko sam - potraga za književnim junacima''. Natjecatelji trebaju pronaći 16 sjena književnih junaka koje su skrivene po policama i ormarima u školskoj knjižnici te navesti ime književnog junaka kojem pripada ta sjena i naslov djela u kojem se on javlja. Ukoliko se ne mogu sjetiti njegovog imena ili naslova djela, natjecateljima u pomoć može priskočiti signatura djela koja se nalazi uz svaku sjenu, a koja će im otkriti smještaj knjige na polici. Pobjednik je učenik koji točno navede sve podatke i osvoji najveći broj bodova, a u slučaju jednakog broja bodova slijedi izvlačenje sretnog dobitnika. Nagradna igra traje do kraja travnja.

Tijekom ovog mjeseca u knjižnici možete pogledati i izložbu ''Naj knjiga'' te saznati koja je knjiga u našoj školskoj knjižnici najtanja, najmanja ili najstarija. U odabiru najdraže knjige mogu sudjelovati svi učenici škole, na način da na papirić napišu ime svoje najdraže knjige i tako je preporuče i  drugim učenicima.

 

                                                                 Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

  

 

                                                                                 

           


One su male, ali su velike

 

Povodom Međunarodnog dana žena u školskoj knjižnici izložene su knjige koje su posebne po svojim glavnim junakinjama.  Hrabre, bezbrižne, domišljate, šašave, uporne - svaka od njih posebna je na svoj način.  Sadako, Ana, Alisa, Ema, Durica, Heidi.. pozivaju vas s polica školske knjižnice da  posudite  knjigu i otkrijte zašto su baš one, iako male, zapravo velike junakinje.

 


Nagradna igra ''Riječ tjedna'' povodom Mjeseca hrvatskoga jezika

 

Međunarodni dan materinskoga jezika koji se u svijetu obilježava 21. veljače, u Hrvatskoj ujedno označava početak manifestacije Mjesec hrvatskoga jezika koju je 2013. godine pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Ovom manifestacijom, koja traje sve do 17. ožujka, želi se istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata kao i upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom.

Tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika u školskoj knjižnici održava se nagradna igra ''Riječ tjedna''. Pravila igre su jednostavna: svakoga tjedna knjižničarka bira novu odabranu riječ čije značenje učenik treba pronaći u Rječniku hrvatskoga jezika, prepisati ga na listić te ubaciti u nagradnu staklenku. Značenje riječi tjedna mora biti točno prepisano. Svakog petka knjižničarka će izvući sretnog dobitnika  i nagraditi ga slatkom nagradom. Sretno!

 

                                                                                                    Maja Knežević Djak

 

 


Profesor Baltazar slavi 50. rođendan

Profesor Baltazar, simpatični znanstvenik i izumitelj, najpoznatiji stanovnik Baltazargrada, koji svojim sugrađanima rado priskače u pomoć te rješava njihove probleme uz malo mašte, znanja i stroja zavrzlamatora, ove je godine proslavio 50. rođendan. Prva od ukupno 38 epizoda tog kultnog crtanog serijala nastala je davne 1968. godine, a serija je bila gledana i izvan granica Hrvatske.

Baltazarov 50. rođendan bio je i nama povod za proslavu. Knjižničarka Maja Knežević Djak te učiteljice Slavica Modrušan i Sanja Halovanić u četvrtak, 20. prosinca 2018.g. priredile su učenicima 2. razreda cjelodnevno druženje s profesorom Baltazarom. Učenici su najprije u sklopu sata medijske kulture s učiteljicom Slavicom odgledali animirani film ''Krojač Silvestar'' i upoznali se sa likom simpatičnog profesora Baltazara. Potom im je knjižničarka Maja Knežević Djak pročitala slikovnicu ''Horacijev uspon i pad'', koja je učenicima dočarala lik profesora Baltazara u njegovoj dječačkoj dobi, dok je kao školarac smišljao u školi svoje prve izume. Nakon kratkog razgovora o pročitanom, uslijedio je najzabavniji dio dana. Učiteljica kemije Sanja Halovanić učenike je uvela u svijet znanosti i pokusa. U kabinetu Kemije za njih je priredila nekoliko zanimljivih pokusa, koji su kod učenika izazvali pravo oduševljenje jer su ih mogli samostalno izvoditi. Uz pomoć vode, prehrambenih boja, ulja i šumeće tablete najprije su izveli pokus ''Lava lampa'' ili ''Čarolija u staklenici'', potom su uz pomoć soka crvenog kupusa kojem su dodavali različite tvari (ocat, vodu, otopinu deterdženta za rublje, himalajsku sol i dr.) ispitali koje su tvari iz kuhinje kisele, a koje lužnate. Uslijedili su pokusi ''Marbling na mlijeku'' uz pomoć mlijeka, boja za hranu i deterdženta za suđe te '' Duga u epruveti'', a najviše oduševljenja izazvao je posljednji pokus ''Erupcija vulkana''. Današnji dan pokazao je da proslava rođendana može biti zabavna i bez torte i svjećica, a profesor Baltazar naučio nas je da je najveća vrijednost radovati se tuđoj sreći kao svojoj.

 

                                                                      Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

preskoči na navigaciju